Met jouw zit het paard trainen

Met jouw zit het paard trainen

Met minder meer bereiken. Dat is wat iedere ruiter wil. Wanneer je jouw onafhankelijke zit beter ontwikkeld. Dan wordt het op den duur steeds makkelijker om jouw paard door jouw zit op een positieve manier te beinvloeden.

In mijn lessen kom ik regelmatig tegen dat het paard anders gaat lopen. Soms maakt het paard enkel ruimere passen. Maar ook regelmatig komt het voor dat het paard gaat nageven omdat de ruiter het paard minder in de weg zit. Er zijn veel problemen die op te lossen zijn met de houding en zit van de ruiter. Een krachtig hulpmiddel om dit te bereiken dat is om ruiters te helpen hun zwaartepunt te laten rijden.

Rijden vanuit jouw zwaartepunt

1 van de dingen waar ik in mijn lessen veel aandacht aan besteed. Dat is het zwaartepunt van de ruiter. Ons zwaartepunt ligt net onder de navel. We kunnen ons zwaartepunt vinden door 1 hand op onze buik leggen net onder de navel en de andere op de onderrug. Ons zwaartepunt ligt daar precies tussen in.

Door bij ons rijden gebruik te maken van ons natuurlijke zwaartepunt kunnen we onze balans enorm verbeteren. Maar het is ook een krachtige tool in de training van ons paard. Met ons zwaartepunt kunnen we het paard volledig op onze zit sturen.

Dit is een vrij logisch principe. Kijk maar eens om je heen naar objecten die zwaar van onderen zijn en hierdoor blijven staan. Een hoge staande lamp bijvoorbeeld heeft een zware voet en hierdoor staat deze dan ook stabiel op de grond. Zou die topzwaar zijn dan zal die gemakkelijk omvallen. Zo is het ook voor ons als ruiter. We willen ons zwaartepunt zo laag mogelijk hebben liggen. Hierdoor zitten we stabieler op ons paard en zijn we beter in staat om verfijnde hulpen te geven.

Bij Centered riding werkt men voornamelijk vanuit dit zwaartepunt. Dit is dan ook bij Centered riding 1 van de basisprincipes. Men noemt dit centreren. De naam centered riding is dan ook niet voor niets gekozen. Het is als het ware rijden vanuit jouw midden. Rijden vanuit het zwaartepunt.

Ik kan hier heel veel over schrijven en dat ben ik dan ook zeker van plan om de komende tijd te doen.

Bewust zijn van jouw zwaartepunt

Ik heb deze oefening al vaker besproken maar het kan je tijdens het rijden enorm helpen om je bewust te zijn van jouw zwaartepunt. Om dit te bereiken kun je jezelf voorstellen dat er als het ware een bal op jouw zwaartepunt ligt. Dus op de plek van het zwaartepunt ligt. Dus iets onder jouw navel en in het midden van jouw bekken.

Er is veel mogelijk jouw zwaartepunt effectief te gebruiken.

Door jouw zwaartepunt goed en effectief te gebruiken is er veel mogelijk. Het kan zeer goed helpen bij het rechtrichten van jouw paard, nageeflijk rijden en bij het geven van zithulpen.

Wil je meer weten over rijden vanuit het zwaartepunt

Blijf dan dit blog in de gaten houden. Ik blijf doorgaan met het geven van tips om een betere onafhankelijke zit te oefenen. Maar ook zal ik rijtechnische tips geven over hoe jij jouw paard met behulp van houding en zit beter kunt rijden. Tevens kun je een les bij mij inplannen. Waarin we werken aan jouw onafhankelijke zit en hoe je vervolgens daarmee jouw paard beter kunt trainen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*