Waarom sommige oefeningen soms niet lukken

Waarom sommige oefeningen soms niet lukken

Mijn paard loopt scheef, is niet voorwaarts, wijken lukt niet, we komen niet meer verder. We kennen het allemaal van tijd tot tijd. En het is ook heel normaal in het proces dat we soms een tijdlang op een bepaald punt blijven. Maar soms blijven we gewoon op een bepaald punt steken en komen we helemaal niet meer verder.

Paard in de weg zitten

Is het eerlijk van jouw paard te verwachten dat het de oefeningen goed doet wanneer wij in de weg zitten? Wanneer je maar een fractie over helt naar een bepaalde kant, of jouw gewicht iets te ver naar voren of achteren verplaatst dan is het voor jouw paard al moeilijker om in balans te lopen. Probeer eens met een rugzak te lopen waarbij de inhoud onregelmatig verdeeld is. Je zal merken dat dat vrij snel gaat irriteren.

Schuld bij het paard leggen

Het is makkelijk om altijd de schuld bij het paard te leggen. En toegegeven ieder paard heeft een natuurlijke scheefheid waar aan gewerkt moet worden. Maar hoe eerlijk en realistisch is het om van een paard te verwachten recht te lopen als wij niet aan onze eigen natuurlijke scheefheid werken.

Kleine problemen kunnen grote effecten hebben.

Grote fouten in onze houding en zit zijn meestal met behulp van de Franklin methode vrij snel te verhelpen. In mijn lessen heb ik al vaker gezien dat een ruiter gelijk al verschil merkte aan het paard door aan dit soort fouten te werken. Daarna komt de verfijning en dit heeft zeker meer tijd nodig. Zelf wordt ik ook vaak weer geconfronteerd met het effect die kleine veranderingen op mijn paard kunnen hebben.

Op die manier wordt het steeds makkelijker om met steeds minder hulpen hetzelfde te doen. Sturen op de zit waarbij je jouw handen nog amper nodig hebt wordt op den duur steeds makkelijker. Wanneer je eenmaal bewust bent hoe gevoelig een paard kan reageren op de zit van de ruiter zul je ook steeds bewuster worden van het effect van een scheve houding waarbij je jouw paard als het ware de verkeerde kant op stuurt.

Wil jij ook hulp om jouw eigen onafhankelijke zit te verbeteren en hierdoor met kleinere hulpen jouw paard te rijden. Maak dan een afspraak voor een les.