4 Tips tegen wiebelbenen

4 Tips tegen wiebelbenen

In een eerder blog heb ik geschreven over wiebelbenen Vandaag zal ik een paar oefeningen bespreken die helpen om wiebelbenen te verminderen

Het begint vanuit het bekken

Om jouw benen goed met de bewegingen van het paard mee te laten bewegen is het van belang dat jij jouw bekken in de juiste positie hebt liggen. Wanneer dit niet het geval is dan is het onmogelijk om jouw benen stil te houden. Om die reden is het van belang dat jij goed in het diepste punt van het zadel zit.

Soms proberen ruiters wiebelende benen te compenseren door hun benen aan te knijpen. Maar op deze manier ga je jouw paard alleen nog maar meer in de weg zitten en ga je elders in jouw lichaam juist meer spanning opbouwen.

Binnenkort zal ik een blog schrijven over het juiste gebruik van het bekken

Voeten laten rusten

Het is belangrijk dat je jouw voeten ontspannen laat hangen. Vaak horen we dat we onze hakken uit moeten drukken. Maar wanneer je met kracht jouw haken uit drukt werkt dit een ontspannen houding vanuit de bekken juist tegen waardoor je minder stabiel zit. Bovendien zorgt dit ook nog eens voor een stoelzit. Wanneer je een goede ontspannen houding hebt dan zakken jouw hakken vanzelf al in de juiste positie. De stelregel moet zijn dat het gewicht op de beugels nooit meer mag zijn dan het gewicht van jouw voeten en onderbenen. Je laat ze dus als het ware gewoon hangen.

Probeer je eens in te beelden dat jij als het ware op een stoel zit en jouw voeten aan de zijkant van de stoel staan. Je gaat nooit hard drukken maar je laat jouw voeten als het ware rustig op de grond staan.

Wat ook een goede beeldspraak kan zijn dat is je proberen voor te stellen dat jouw beugels als het waren een treeplank van een ouderwetse motor zijn. Je laat jouw voeten rustig op de treeplank staan. Deze visualisatie kan helpen om de benen rustiger te maken.

Oefenen zonder beugels

Een goede beenhouding ontstaat vanuit het bekken. Om dit evenwicht te oefenen kun je zonder beugels gaan rijden. Het is dan van belang dat je je jouw voeten laat afhangen. Je mag hierbij niet jouw knieƫn aanknijpen. Hiervoor moet je wel een goede core stability hebben en ook is het van belang dat je jouw bekken en rug recht boven elkaar hebt staan

Probeer het eerst eens in stap. Laat jouw benen goed hangen en probeer met jouw bekken in het midden van het zadel te zitten.

Staan in de beugels

Om meer bewust te zijn van jouw evenwicht is het staan in de beugels een goede oefening. Wanneer je zeker van jezelf bent en een braaf paard hebt probeer dan eens te staan in de beugels. Dit kan zowel in stap, draf als galop. Wel is het belangrijk om deze oefening eerst goed te beheersen in stap alvorens je verder gaat.

Het is belangrijk dat je de beugels goed onder de bal van jouw voet houdt zoals het hoort. Je probeert wanneer je staat jouw bovenlichaam zo recht mogelijk te houden. Natuurlijk mag je een beetje naar voren als in de verlichte zit. Maar het is wel de bedoeling dat je iets hoger komt dan in de verlichte zit.

Denk aan het zwaartepunt onder jin jouw bekken. Je kunt dit visualiseren door bijvoorbeeld te denken dat je net onder jouw navel een bal hebt liggen die jou zwaartepunt in balans houdt.

Heb Je hulp nodig of vragen

Mocht ja na aanleiding van dit blog artikel vragen hebben. Schroom dan niet om ze te stellen. Ook is hte altijd mogelijk om een lesafspraak te maken.