Stillere handen

Stillere handen

Houd je handen eens stil! De meeste ruiters hebben deze woorden weleens van hun instructeur gehoord. Maar ook voor handen geldt. Dat je ze alleen stil kunt houden wanneer je onderliggende oorzaken hebt aangepakt.

De reden dat jouw duimen het hoogste punt moeten zijn.

Misschien heb je het weleens gehoord. Houd jouw handen rechtop. Dat wil zeggen dat jouw duimen het hoogste punt moeten zijn. (natuurlijk wel 1 lijn met de mond zoals op het plaatje) De reden hiervoor is dat jouw ellebogen het beste in staat zijn om te buigen en te strekken wanneer jouw duimen het hoogste punt vormen. Wanneer jij jouw handen plat hebt liggen dan kruisen de botten in jouw onderarm elkaar en dit leidt tot een mindere soepele connectie met de paardenmond.

Daarnaast is het zo dat een goede handhouding vanuit de schouders begint. Of beter gezegd. Alleen wanneer jouw schouders soepel zijn dan kunnen jouw handen rustig de bewegingen van de paardenmond volgen.

Oefening om de handen rechtop te houden.

De gewoonte om de handen plat te leggen kan een hardnekkige zijn. Een simpele oefening kan zijn om een kort zweepje te gebruiken en deze tussen jouw vuist en duimen te leggen waardoor je je bewust wordt van jouw handhouding. Tevens geeft deze oefening jouw ook meer bewustwording van hoe je jouw teugels gebruikt.

Oefening voor de schouders.

2 ballen onder jouw schouders (Zorg wel dat je ze op gelijke hoogte hebt liggen kunnen ervoor zorgen dat jij beter bewust wordt van hoe jouw schouders mee bewegen ten opzichte van de paardenmond. Rijd hier een paar minuten mee rond en kijk of je verschil merkt en of jouw schouders nu makkelijker meeveren met de mond van het paard.

Oefening om de handen minder aan te knijpen

Voor deze oefening verwijs ik naar een eerder blog artikel waarin ik het een en ander heb uitgelegd over een oefening die er bij helpt om de handen minder aan te knijpen.

Hulp nodig?

Wanneer je er niet uit komt met deze oefeningen dan kan ik je altijd helpen. Neem dan gerust contact met mij op.