Wiebelbenen de oorzaak ligt niet in de benen

Wiebelbenen de oorzaak ligt niet in de benen

Een probleem waar veel ruiters tegen aan lopen zijn wiebelende onderbenen. Vaak proberen ruiters hun benen stil te houden door ze aan te knijpen. Maar dit maakt het probleem alleen maar erger. Wanneer de ruiter er op deze manier in slaagt om stille onderbenen te hebben. Komt de beweging terug in het bovenlichaam. Hiermee zit je jouw paard enorm in de weg waardoor het niet optimaal kan presteren.

Sluit eerst het zadel als oorzaak uit

Een zadel die voor jou niet past kan het moeilijk maken om je benen stil te houden. Een zadel dat te groot is biedt jou te weinig steun. Terwijl een te klein zadel jou beperkt in jouw bewegingsvrijheid. Ook wanneer jouw beugelophanging te ver naar voren staat, zorgt dit voor een enorme stoelzit. Hierdoor wordt het onmogelijk om goed met jouw paard mee te bewegen.

Het probleem zit bijna altijd in het bekken.

Wiebelende benen ontstaan vrijwel altijd in het bekken. Het is belangrijk dat jij als ruiter jouw bekken in de juiste stand hebt staan. Wanneer je jouw bekken bijvoorbeeld te ver naar achteren verplaatst is het niet mogelijk om de bewegingen in het paard op te vangen en te absorberen. Wanneer dit het geval is zullen de krachten doorstromen naar de onderbenen waardoor je dus met wiebelbenen te maken krijgt. De oplossing voor wiebelbenen moet daarom ook in het bekken worden gezocht.

Het is belangrijk dat jij jouw bekken goed naar voren en naar achteren kunt bewegen. Alleen op die manier kun je de bewegingen van jouw paard opvangen. Daarom is het van belang dat jij jouw bekken zoveel mogelijk in de middenstand plaatst. In stap zorgt dit voor een soepele slingerbeweging.

Probeer jouw bekken als een slinger mee te laten bewegen

Allereerst kun je in stap oefenen en voelen in hoeverre jouw bekken met de beweging van het paard mee gaan. Let op dit moment niet op jouw benen maar concentreer je vooral op de beweging in jouw bekken. Probeer zoveel mogelijk op het middelpunt van jouw bekken te zitten. Van waaruit je makkelijk met de bewegingen in stap mee kunt gaan. Kijk of je zowel naar voren als naar achteren even soepel meebeweegt. Meer bewustwording van de juiste plek waar je jouw bekken moet houden kan ook bereikt worden door even een paar minuten met een Franklin bal tussen het zadel en de onderkant van jouw zitvlak rond te rijden.

Er zijn vele oefeningen die kunnen helpen met het verminderen van wiebelende onderbenen

In toekomstige blogs zal ik het vaker over wiebelende onderbenen hebben. Er zijn namelijk vele oefeningen die je hier vanaf kunnen helpen. Mocht je hulp nodig hebben bij het verminderen van wiebelende onderbenen. Neem dan contact met mij op.