Franklin method en Centered riding een gouden combinatie

Franklin method en Centered riding een gouden combinatie

Vorige week heb ik het eerste deel van de Centered riding instructeurstraining gevolgd in het zuiden van het land. Binnenkort moet ik weer die kant op voor de rest van de opleiding.

Aangezien ik er van overtuigd ben dat je uit elke methode wel iets kunt halen en ook dat het per combinatie soms verschillend is wat het beste werkt heb ik besloten om me niet enkel in de Franklin method equestrian te verdiepen maar er ook nog iets aan toe te voegen wat er bij aan sluit. Om die reden heb ik dan ook besloten om me ook in Centered riding te gaan verdiepen. En op dit moment kan ik zeggen dat ik daar geen spijt van heb.

Verrassende overeenkomsten maar ook een verrassend andere aanpak

Natuurlijk zijn er veel overeenkomsten tussen The franklin method equestrian en centered riding. In de basis lijkt het veel op elkaar. Maar in veel opzichten is de aanpak net even anders. Dat maakt dan ook dat Centered riding mij heel veel handvaten gaat bieden om de ruiter zijn of haar paard makkelijker te laten rijden. Waar het bij de Franklin method equestrian veel om de kennis van de anatomie van de mens gaat, het lichaamsbewustzijn, het bewegen en hoe dit van invloed is op het rijden. Houdt Centered Riding zich veel meer bezig met het effect van deze dingen op het rijden zelf. Deze twee methoden gecombineerd geven mij dan ook veel nieuwe mogelijkheden om de kwaliteit van mijn lessen te verbeteren.

Meer aandacht voor het rijtechnische aspect

De Franklin method is afkomstig uit de danswereld. Sinds enkele jaren is daar de equestrian tak aan toegevoegd. Bij de Franklin method equestrian draait het dan ook volledig om de bewegingsleer en lichaamsbewustzijn van de ruiter en hoe je hiermee een betere houding en zit kunt bereiken. Daarvoor doe je oefeningen die voor ruiters zeer effectief kunnen zijn. Het heeft dus een hele goede basis waarmee ik mezelf en ook anderen de afgelopen tijd enorm vooruit geholpen heb. Maar de vertaling naar het rijtechnische is bij de Franklin method equestrian zeer beperkt. En dat is nu net waar Centered riding verder gaat.

In de ochtenden werd de theorie besproken. Daarna deden we oefeningen om ons bewustzijn te vergroten. Of om ons in staat te stellen onze hulpen op het paard beter te verfijnen. In de middag werd het pas echt leuk. En kwam het praktijk gedeelte in het zadel. We moesten kijken vanaf de grond hoe de andere deelnemers het deden. En uiteraard moesten we zelf ook rijden waarbij de andere helft van de cursisten stonden te kijken, naar hoe wij het deden. Hierbij kwamen de aspecten die we in de ochtend besproken hadden aan bod.

Huiswerk oefenen met centered riding.

Natuurlijk ben ik op dit moment nog geen centered riding instructrice. Ik ben immers nog in opleiding. Wel heb ik als huiswerk meegekregen om in mijn lessen te oefenen met de dingen die ik geleerd heb. Dat is dan ook wat ik de komende zomer zal gaan doen. Lijkt het jou leuk om deze zomer kennis te maken met een combinatie van de franklin method equestrian en Centered riding. Laat het mij weten. De komende zomer heb ik een aantal leuke aanbiedingen op de planning staan. Dus houdt mijn Facebook pagina in de gaten.