Fijne rustige handen voor de gevoelige paardenmond

Fijne rustige handen voor de gevoelige paardenmond

Misschien is het weleens tegen jou gezegd… Houd je handen eens stil! De paardenmond is bijzonder gevoelig en een onrustige ruiterhand kan voor het paard zeer onplezierig zijn. Allereerst is het belangrijk dat jij een zit ontwikkeld waarbij je het niet nodig hebt om jouw evenwicht op welke manier dan ook met jouw handen te bewaren. Daarvoor staan er in deze blog verschillende artikelen die jou daarbij kunnen helpen. Wanneer dat in orde is dan kun je een aantal oefeningen proberen om jouw handen rustiger te krijgen.

Ervaar eens welke druk je met een bit kunt uitoefenen.

Voor deze oefening moet je met zijn tweeën zijn. Daarnaast heb je een hoofdstel nodig. De ene persoon houdt het bit vast, terwijl de andere persoon de teugels vast pakt. Het is het handigste wanneer de persoon die de teugels vast heeft gaat zitten. De persoon die de teugels vast heeft voert een aantal bewegingen uit en de ander ervaart wat voor een effect dit op het bit heeft. Op deze manier kun je ervaren hoe groot het hefboom effect van de teugels met bit is. Vooral bij verkeerde handelingen als trekken aan 1 kant merk je dat het effect vrij groot binnen komt. Ook kun je op deze manier duidelijk maken hoe het effect van de kleine ophoudingen zijn. Toen ik deze oefening zelf voor het eerst deed verbaasde het mij hoe groot het hefboom effect van de teugels aan het bit waren. En het hielp mij dan ook gelijk om wat rustiger te worden met de handen.

Doe alsof je twee kuikentjes vast houdt.

Misschien heb je al weleens van deze oefening gehoord. Maar het is zeker een goede oefening om jouw handen soepeler te maken. Vooral wanneer je de neiging hebt om jouw teugels heel erg strak vast te houden. Denk als het ware dat jouw teugels 2 kuikentjes zijn. Wanneer je die te hard aan knijpt dan plet je ze. Maar je wilt ook niet dat ze ontsnappen. Houd jouw teugels dusdanig vast dat de denkbeeldige kuikentjes niet uit jouw handen kunnen glippen maar ook zo dat je ze niet plet.

Bewustwording in de handen met de Brasil handtrainers.

Om jouw handen goed te beheersen is bewustwording noodzakelijk. Hiervoor kun je een oefening doen met deze twee handknijpers als op de foto. Maar je kunt uiteraard ook zelf creatief zijn en iets gebruiken wat er op lijkt. Belangrijk is dat je jouw handen kunt ontspannen. Wanneer het object te groot is en het spanning kost om het op de juiste manier vast te houden dan werkt het niet.

Ga eerst rijden terwijl je let op hoe jouw handen contact maken met de paardenmond. Wanneer je dit een paar minuten gedaan hebt kun je gaan rijden met deze 2 objecten. Rijd hier ook een paar minuten mee rond. Dit kun je combineren met de bovenstaande oefening van de twee kuikentjes. Haal ze weg en kijk of je nu verschil merkt. Meestal lukt het nu al om jouw handen een heel stuk soepeler mee te bewegen. Wanneer dit niet het geval is kan het zijn dat je jouw schouders nog vast houdt. Maar daarover later meer in een ander blog.

Hulp nodig?

Wanneer je er niet uit komt met deze oefeningen dan kan ik je altijd helpen. Neem dan gerust contact met mij op.