Een betere beenligging helpt jou paard beter te lopen

Een betere beenligging helpt jou paard beter te lopen

Een gewoonte die vele ruiters hebben dat is het aanknijpen van hun benen. Soms doen ruiters dit om hun benen stil te houden. Maar het probleem is dat je hierdoor juist meer spanning creëert in jouw lichaam. Bovendien zit je hiermee jouw paard in de weg waardoor het niet optimaal kan bewegen. Als ruiter willen we graag stille benen. Met stille benen bedoelen we niet dat jouw benen op een statische en gedwongen manier stil hangen. Maar dat jouw benen als het ware één zijn met de bewegingen van het paard. Wanneer je dit goed doet dan ben je in staat om jouw beenhulpen door te laten komen zoals het moet. Dit is een zeer belangrijk onderdeel van de onafhankelijke zit.

Ruimere passen en nageeflijkheid

In mijn lessen kom ik regelmatig ruiters tegen die hun benen aan knijpen. Vaak komt het voor nadat ik ze bewuster heb genaakt van hun beenligging ze merken dat hun paard anders begint te lopen. Soms maakt het paard vrijwel gelijk ruimere passen of wordt het paard nageeflijker.

Probeer eens jouw beenligging te beinvloeden met de volgende oefening

Misschien wil je eens zelf aan de slag en enkele oefeningen proberen om jouw benen minder aan te knijpen. Probeer het eens met deze gedachten oefening. Stel je voor dat er touwtjes aan jouw knieën bevestigd zijn die jouw knieën zachtjes naar beneden trekken. Ook kun je je voorstellen dat jouw knieën als het ware een kapstok zijn waar jassen aan hangen. Doe dit vooral niet met kracht maar doe het heel soepel alsof er iets aan hangt. Heeft dit bij jou effect? Helpt het bij jou om je benen ontspannender te krijgen?

Meer bewust wording benen met behulp van de blauwe mini roller

Het mooiste is om dit met 2 blauwe minirollers te doen. Ga eerst een paar rondjes rijden en probeer je te focussen op hoe jouw knieën liggen. Probeer het eens met de bovenstaande oefening. Hierna leg je de twee minirollers tussen jouw knieën. Dit maakt jou meer bewust van jouw beenligging Probeer hier een paar minuten mee rond te rijden. Dit kan gewoon in stap. Het gaat er uiteindelijk om dat jij je meer bewust wordt van de positie van jouw knieën. Na een paar minuten haal de de beide minirollers weg en kijk je of je een verschil merkt.

Voorbeeld van blauwe miniroller tussen het bovenbeen. Wanneer je het voelt alsof je in de spagaat zit werkt het niet op deze manier. Je kunt het dan proberen door ze op verschillende hoogte te leggen of er lucht uit te laten lopen.