rechtrichten van de ruiter

rechtrichten van de ruiter

Rechtrichten van het paard weinig zin als de ruiter zelf scheef is

We kennen allemaal de term rechtrichten. Wanneer we het over rechtrichten hebben dan hebben we het vrijwel altijd over het rechtrichten van het paard. Maar wanneer de ruiter zelf naar 1 kant leunt dan is het rechtrichten van het paard als het ware dweilen met de kraan open. Daarom is het rechtrichten van de ruiter minstens zo belangrijk als rechtrichten van het paard.

Het rechtrichten van de ruiter vergt net als het rechtrichten van het paard oefening. Maar uiteindelijk zullen de resultaten jullie als combinatie enorm vooruit helpen. Om dit te bereiken zijn er heel veel verschillende oefeningen mogelijk. Maar in deze blogpost zal ik enkele oefeningen delen die je zelf op jouw paard kunt toepassen.

Het begint met lichaamsbewustzijn

Vanaf de zijlijn is het makkelijk te zien of iemand naar 1 kant hangt. Maar wanneer je het zelf niet voelt is het heel erg moeilijk om dit te veranderen. Werken aan jouw eigen lichaamsbewustzijn is dus essentieel om jezelf recht te richten. Soms komt jouw gevoel niet overeen met de werkelijkheid. En wanneer dat het geval is dan is het belangrijk om hier aan te werken. Laat daarom iemand meekijken om te zien of jouw gevoel overeenkomt met de werkelijkheid.

Zitbeenknobbels

Het eerste waar je op kunt gaan letten (En dit is vast weleens tegen jouw gezegd) zijn jouw zitbeenknobbels. Dit is een mooie eerste graadmeter om te voelen of jij als ruiter recht boven jouw paard zit. Kun jij jouw zitbeenknobbels voelen tijdens het rijden? Kun je voelen dat je er gelijke druk op hebt? Wanneer jij gelijke druk hebt is het een mooi begin.

Is jouw bovenlichaam ook recht oefen jouw bewustzijn

Voor deze oefening heb je 2 ballen of andere objecten nodig. De twee ballen in de voorbeeldfoto zijn zacht en gevuld met lucht. Voordat je deze objecten gebruikt ga je even rondrijden en probeer je je te focussen of jouw armen en oksels op gelijke hoogte hangen. Hierna leg je onder beide oksels de twee ballen om daar mee rond te rijden. Natuurlijk heb je hier een braaf paard bij nodig, maar dat spreekt voor zich. Ook is het belangrijk dat beide ballen recht liggen en dat jouw armen er makkelijk op rusten. Probeer nu in gedachten een rechte lijn van de ene bal naar de andere te trekken zodat beide ballen op gelijke hoogte hangen. Laat iemand met jouw mee kijken om te zien of jouw gevoel klopt. Na een paar minuten haal je de beide ballen weg en kijk je of je verbetering merkt. Iedere verbetering is verbetering. Ook als je maar een heel klein beetje rechter boven jouw paard zit of alleen meer bewustzijn hebt dan is dat een mooi begin. Vanuit dit begin kun je jouw bewustzijn verder ontwikkelen en op die manier steeds beter recht boven jouw paard te zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*