Stappenplan voor verbeteringen in het rijden

Stappenplan voor verbeteringen in het rijden

De Franklin methode is vooral bekend van de Franklin ballen. Maar dit is slechts één van de vele hulpmiddelen waar we gebruik van maken. Op een jong of erg sensibel paard is het niet altijd verstandig om deze ballen te gebruiken. Gelukkig hebben we ook de beschikking over bijvoorbeeld een complete mentale gereedschapskist om naar verbetering in onze onafhankelijke zit toe te werken.

Op welke manier we ook werken aan verbetering het is belangrijk om dit volgens een bepaalde volgorde te doen. In de Franklin method maken we gebruik van het ezelsbruggetje EPIC. Of we nu gebruik maken van een bal of of andere mentale oefeningen. Met dit stappenplan werken we naar een optimaal resultaat.

  • Experience (ervaar)
  • Plan
  • Implement (implementeer
  • Compare(vergelijk0

Het bepalen van de uitgangspositie (ervaar)

De eerste stap wordt makkelijk vergeten. Maar is onmisbaar voor een goed resultaat. Want als je niet weet waar je op dit moment staat is het heel erg moeilijk om te bepalen hoe je jouw doelen wilt bereiken. Stel dat je wilt werken aan jouw beenligging. Dan is het belangrijk dat je je eerst bewust bent van hoe jouw beenligging op dit moment aanvoelt.

Het bedenken van een plan

Je bent je er nu van bewust hoe de positie van jouw benen op dat moment aan voelen. Nu kunnen we een plan bedenken om dit te verbeteren. Het is volledig afhankelijk van de situatie wat er op dat moment het beste is hoe we dat op dat moment gaan aanpakken.

Het implementeren

We gaan nu uitvoeren wat we zojuist bedacht hebben. Om meer bewustzijn in benen te krijgen kunnen we bijvoorbeeld twee ballen tussen het zadel en de benen leggen. Terwijl je hier mee rond rijdt probeer je te voelen hoe je dit ervaart. Wat voel je qua druk? Wat voel je aan jouw beenligging? En wat voel je qua balans? Het heeft geen zin om lang rond te rijden met deze ballen. Na een paar minuten haal je ze weer weg.

Het vergelijken met het verschil

Aan het eind van elke oefening vergelijken we het nieuwe gevoel met het begin? Welke verandering merk je op aan jouw beenligging? Vaak merken ruiters behalve aan hun eigen zit ook dat hun paard makkelijker loopt. Na de eerste keer hebben veel mensen een soort WOW gevoel, maar daarna komt de verfijning in kleine stapjes.